lørdag, mai 15, 2010

Sametingsbygget skal hete Sajos

Etter to navnekonkurranser har endelig sametingsbygget i Finland fått et navn.

Det bygges nå et nytt nasjonalt samisk kultursenter i sentrum av Enare i Nord-Finland. Bygget blir på 4.800 m2, har en kostnadsramme på 12 millioner euro (92.9 millioner NOK), og skal etter planen stå ferdig senest i slutten av 2011 og taes i bruk i begynnelsen av 2012. Her skal blant annet Sametinget i Finland få plass til sine aktiviteter. I tillegg vil det legges til rette for forskjellige kulturaktiviteter, undervisning og forskning.

For å finne et passende navn til det nye praktbygget måtte det holdes to navnekonkurranser. Til den første navnekonkurransen i 2009 kom det inn 69 forslag, men ingen av disse var etter navnejuryens mening gode nok i henhold til vedtektene til navnekonkurransen. Derfor ble det utlyst en ny navnekonkurranse i år. Blant de 142 innkomne forslagene var det som til slutt ble valgt enstemmig av navnejuryen.

Bak navnet Sajos står Matti Morottaja fra Enare. Sajos er et enaresamisk ord og betyr et hovedsete eller bosted, hvor du brenner bål i lengre tid. Morottaja får en premie på 1000 euro for navneforslaget sitt, opplyser Sametinget i Finland på sin internettside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar