fredag, mai 21, 2010

Et visst forbedringspotensiale

Mer enn sju minutter forsinket kom endelig den direkte overføringen fra president Evo Morales sitt besøk på Sametinget igang.


(KOMMENTAR): Men hva var det vi fikk se? De tre første minuttene fikk vi se en tom talerstol, og inne i sametingssalen var det stille som i graven. Deretter begynte møteleder Jarle Jonassen med sin velkomsthilsen til alle de fremmøtte og oss som fulgte det hele via datamaskinen.

Jeg vet ikke hva grunnen til forsinkelsen er, men uansett er det viktig at fremtidige streaminger på internett fra sametingets talerstol starter til fastsatt tid. Publikum er nemlig blitt vant til at slike sendinger starter presist.

Da sendingen endelig kom igang gikk det meste etter planen, men bare nesten. På streamingsmenyen får du tre språkvalg; det språket som snakkes på talerstolen, tolking til samisk og tolking til norsk. Tolkingen til norsk fungerte som det skulle der dette var nødvendig. Imidlertid fungerte ikke tolkingen til samisk i det hele tatt. Jeg håper det skyldes en teknisk feil og ikke det faktum at Sametinget har valgt bort det samiske språket. Det ville nemlig være totalt politisk ukorrekt.

I dette systemet skal det også være mulig å velge fullskjermvisning, men denne fungerer imidlertid ikke på min Mac. Kanskje den bare fungerer på PC?

Systemet Sametinget bruker blir levert av Extreme Systems Solutions ANS. Multimedia-applikasjonen, som selskapet leverer, er beregnet for direktesending og aktivering av videostrømmer. Prodouktet støtter flere kameravinkler for både direktesending og opptak.

Til denne sendingen kunne det vært en fordel å velge en helt annen kameravinkel med tanke på at to joikere fra bandet Adjágas fremførte flere joiker. Det var nemlig ikke så vakkert å såvidt se joikerne nederst i venstre billedkant. Det burde også ha vært en egen mikrofon for slik fremføring. Siden en slik mikrofon mangler, ble også gaveoverrekkelsen til Evo Morales uten lyd.

Ellers er billedkvaliteten er bra. Lyden fra talerstolen fungerer også slik som den skal. Det var ingen hakking noen steder. I det hele tatt har Sametinget her satset på en nyvinning som i fremtiden vil gi store muligheter for å bringe samenes eget folkevalgte organ nærmere folket. Det er da også en uttalt målsetning for det sittende sametingsrådet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar