lørdag, mai 15, 2010

Grønlands oljeeventyr kan legges på is

Oljekatastrofen i Mexicogulfen kan få konsekvenser for Grønlands drøm om det store oljeeventyret.

Både i Danmark og internasjonalt vokser presset mot oljeboringer på dypt vann og i Arktis.

- Katastrofen i gulfen har avslørt et problem vi ikke hadde forestilt oss. Derfor må vi hurtigst mulig drøfte saken med eksperter fra Miljøministeriet og fra Klima- og energiministeriet. Hvis ulykken hadde skjedd på Grønland, hadde konsekvensene vært uoverskuelige, fordi Grønland er utilgjengelig og preget av barskt og dårlig vær, sier danske Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo til Jyllands-Posten. I Danmark er det tverrpolitisk bekymring for miljøkonsekvensene av et mulig oljeeventyr på Grønland.

Også i Canada er det debatt om planene om å bore etter olje i arktiske farvann. Hva skjer hvis det hender en oljekatastrofe der oljen begynner å sive ut under isen? Dette ble debattert under en høring i Canada på torsdag, opplyser KNR. Det var den canadiske regjeringens utvalg for ressurser, som hadde innkalt blant annet sjefen for British Petroleum i Canada til høringen i kjølvannet av oljekatastrofen i Mexicogulfen.

Grønlands landsråd for næring og ressurser, Ove Karl Berthelsen, advarer også mot å starte oljeboringer på Grønland nå. Til KNR sier Berthelsen at sikkerheten må være på topp før oljeeventyret starter. Det grønlanske parlamentet skal i begynnelsen av juni vedta hvorvidt de anbefaler prøveboringer ved kysten av Grønland i sommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar