onsdag, mai 12, 2010

Den nye Mari Boine

Hvorfor må nesten alle talentfulle kvinnelige samiske artister sammenlignes med Sápmis- og hele Norges musikk-ikon?

Artisten Mari Boine fra Karasjok er utvilsomt den mest vellykkede kvinnelige samiske artisten gjennom tidene. Og ære være henne for det. Suksessen har hun oppnådd gjennom sitt talent og knallharde arbeid over lang tid. Ingenting er kommet gratis. I tillegg er hun helt genuin og ekte i sin musikkstil. Denne musikken har hun utviklet over tid og hentet inspirasjon både fra samisk joik, salmesang og diverse musikk fra hele verden.

Mari Boine er helt fortjent et stort forbilde både i det samiske og norske samfunnet, samt en stor stjerne innen sin egen sjanger i svært mange land i verden. Men hvorfor i all verden må nesten alle talentfulle kvinnelige samiske artister på død og liv sammenlignes med henne av diverse musikkjournalister? Er det bare for å kunne "knagge" de andre artistene til en kjent størrelse?

I 2003 ga den samiske artisten Ann-Mari Andersen fra Kautokeino ut plata "Ija hearva", og på Dagbladets platebørs fikk den en femmer. Overskrifta på plateanmeldelsen var "Deilige mørketid!". Avisas anmelder begynner hele anmeldelsen med en sammenligning med Mari Boine: "Mari Boine har lenge hatt status som Samelands popdronning, med god grunn. Med denne utgivelsen melder Ann-Mari Andersen (34) fra Kautokeino seg som en utfordrer til tronen".

Jeg vet ikke om det var sammenligningen med Mari Boine som skremte "livskiten" av Ann-Mari Andersen, men hun har ennå ikke oppnådd noe i nærheten av den suksessen som det samiske musikk-ikonet har oppnådd, selv om det skulle være god plass til flere både kvinnelige og mannlige stjerner i den samiske stjernehimmelen.

Ann-Mari Andersen er bare nevnt som et eksempel. Hun er en dyktig artist, som står på egne ben musikalsk, men det blir bare så utrolig galt når hun eller andre kvinnelige samiske artister altfor ofte skal sammenlignes med samenes egen superstjerne Mari Boine.

1 kommentar:

  1. Jeg har bare en kommentar til dette: Helt enig!!!! Det finnes bare en Mari Boine. Dermed mener jeg ikke at Ann Mari Andersen ikke er et talent, men det var direkte smakløst da hun ble for par år siden utnevnt til tidenes beste samiske artist, eller noe sånt...jeg tror ikke Ann Mari selv tenker eller sammenligner seg selv med Mari. Dette er noe som noen idiotiske musikkanmeldere har funnet på. Forresten Dan Robert, en fantastisk blogg! Skal følge med den heretter.

    SvarSlett