tirsdag, mai 11, 2010

Den samiske satirekongen

Runar Balto digger Elvis. Hans treffende samfunnssatire fra det samiske samfunnet blir nå publisert i to land og på tre språk.

I perioden 1995-1998 ble det samiske avispublikummet kjent med tegneseriefigurer som Sheriffa, XHM, Ártegis Máhtte, Bispma, Dolin og mange flere bemerkelsesverdige mennesker, dyr og vesener. Figurene var med på se på politiske saker og hendelser i det samiske samfunnet med andre øyne. Den moderne politiske satiren i Sápmi ble da født, tegnet av Runar Balto og videreformidlet til det samiske folk av den samiske nyhetsavisa Min Áigi.

"Unnfangelsen" skjedde på Samvirkelagskafeen i Runars hjemplass Karasjok. Der møttes jeg og unge Herr Balto over en kopp kaffe eller to. Kanskje til og med flere. Samtalen dreide seg etterhvert om samepolitikk, forskjellige samepolitikere, andre morsomme mennesker og diverse hendelser i det samiske samfunnet. Det er vel sjeldent to mennesker har fått seg så mange gode latterkuler, som vi opplevde den dagen.

Det var da vi ble enige om starte tegneserien Sápmi, som skulle publiseres i Min Áigi. På den tiden var jeg sjefredaktør der. Jeg vil til tross for en viss "fødselshjelp" ikke på noen måte ta æren for den suksessen Runar Balto har opplevd og fortsatt opplever med tegneserien sin. Populæriteten har han utelukkende oppnådd på grunn av sitt store talent både som tegner og humorist. Uten det talentet ville han nemlig ikke ha kommet noen vei, uansett hvor mye han hadde ønsket eller villet.

Sápmi tegneserie er nå fast innslag i den samiske nyhets- og aktualitetsavisa Ávvir, hvor den publiseres på nordsamisk. Nylig inngikk Balto en avtale med det samiske ungdomsbladet Nuorat i Sverige om at bladet har rettighetene til å publisere Sápmi tegneserie på svensk. I tillegg har Runar Balto opprettet opprettet en gruppe på Facebook som han kaller Sapmi tegneserie. Her finner du de nyeste stripene hans på norsk. Gruppa har nå mer enn 1100 medlemmer.

Det er tydelig at Runar Balto absolutt har noe til felles med sitt musikalske idol Elvis. De er jo begge to konger...

4 kommentarer:

  1. Meget flott omtale av Runar Balto. Ja, han må jo være et gudegitt talent. Hans satire treffer! Han fortjener absolutt større oppmerksomhet enn det han har fått hittil fra samiske/norske medier. Jeg må si meg enig med deg, hans satire er kongelig, og Yes, han minner meg litt om Elvis!

    SvarSlett
  2. Det var en fin omtale av Runar Balto. Han er jo bare konge.

    Hilsen en av fansen

    SvarSlett
  3. Runar Balto er er konge uten tvil! Denne karen fortjener mye større oppmerksomhet enn det han har fått hittil. Han er på høyde med de største i Norge!

    SvarSlett
  4. Balto er konge!

    SvarSlett