tirsdag, april 27, 2010

Mistet elvene sine til turistindustrien

- På Kolahalvøya har vi 68 lakseførende elver. Vi samene har ikke rett til å fiske i noen av dem. Turistene har overtatt våre elver.

Det fortalte lederen i Kola sameforening, Nina Afanasjeva, da hun nylig møtte FNs spesialrapportør for urfolkssaker James Anaya.

Hun fortalte til spesialrapportøren at de russiske samene hadde mistet alt av rettigheter, og at hun var skuffet over FN siden de ikke hadde gitt kolasamene muligheten til å fremme sine saker på et eget møte med Anaya da han var i Rovaniemi nylig. Hun var heller ikke fornøyd med tiden de russiske samene hadde fått til disposisjon for å fortelle om hvordan menneskerettighetene deres var fulgt opp av russiske myndigheter, skriver den samiske nyhetsavisa Ávvir.

Det bor rundt 2000 samer på Kolahalvøya, og ifølge Afanasjeva er det 70 prosent arbeidsledighet blant de russiske samene. Samene prøver å få etablert et eget Sameting i Russland for å kunne bedre sin egen rettighetssituasjon, men dette møter de liten forståelse for fra myndighetenes side, skriver Ávvir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar