fredag, april 16, 2010

Et fattigere mediebilde uten KSR

Nå har det allerede gått mer enn en måned siden Kola Sámi Radio og tidligere redaktør Aleksandr Paul (bildet) laget sin siste reportasje.

Kola Sámi Radio (KSR) ble etablert som et Interreg Sápmi prosjekt i 2002. Målet var å etablere et etermedietilbud for kolasamene. Prosjektperioden ble avsluttet i 2005. Nytt Interreg Sápmi prosjekt ble etablert i 2006 for videreetablering av radiostasjonen. Deretter var det meningen at selskapet skulle være selvfinansierende med blant annet salg av TV-reportasjer til Ođđasat og radioreportasjer til de nordiske sameradioene. Denne strategien skulle vise seg å være urealistisk.
De første årene var Valerij Tkachev fra Lovozero redaktør og daglig leder, men han var ikke særlig heldig med hverken med den økonomiske styringen eller redaktørvirksomheten. Derfor overtok journalisten Aleksandr Paul roret for snart to år siden. Økonomien var imidlertid allerede så skakkjørt at det skulle vise seg å være umulig for ham å redde bedriften. I februar 2010 ble han av Statsadvokaten i Lovozero fradømt retten til å lede bedriften i et helt år på grunn av manglende lønns- og skatteutbetalinger. Deretter valgte Aleksandr Paul å si opp sin stilling.

KSR har bra redaksjonslokaler og et moderne radiostudio i Čum-bygget midt i sentrum av Lovozero. Selskapet har også godt utdannede og erfarne journalister i Aleksandr Paul og Jevgenij Kirillov. Begge behersker både radio- og TV-arbeid på en glimrende måte, men nå står begge uten arbeid.
Det at disse to dyktige mediefolkene er arbeidsløse er ikke det verste. Verre er det at kolasamenes eneste medietilbud med dette har blitt borte. Samtidig er det samiske mediebildet blitt fattigere. Jeg tror det er mange flere enn meg som savner de innsiktsfulle TV-reportasjene, som var blitt en stor berikelse for Ođđasat. Nå hører det mer til sjeldenhetene at seerne virkelig får merke at samene er ett folk i fire land. Et av disse fire landene har på en måte plutselig blitt visket bort fra TV-kartet.

Det er fortsatt usikkert hva som kommer til å skje med KSR, men Aleksandr Paul og Jevgenij Kirillov lever fortsatt i beste velgående. Heldigvis. Da er det rart å merke seg at ingen samiske medier ennå har kontaktet dem for å dra nytte av deres kunnskaper og erfaringer som journalister. Seerne, leserne og lytterne har jo tross alt krav på å få vite om det som skjer på russisk side av Sápmi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar