onsdag, april 14, 2010

Liste langt som et ondt år

Wikipedia har laget en liste over kjente overgrepssaker mot barn som den katolske kirka er involvert i rundt omkring i verden.

USA er uten tvil det landet i verden som har hatt de fleste kjente tilfellene av overgrep mot barn begått av den katolske kirka. En av de store sakene som nevnes er overgrep begått av Jesuittene (Society of Jesus) mot inuittbarn i 30 år. Mer enn 100 barn gikk til sak mot 13-14 prester. I 2007 fikk disse barna en erstatning på 50 millioner dollar.

Også Norge er med på denne ikke helt flatterende lista. Wikipedia nevner Georg Müller, en tidligere katolsk biskop i Trondheim, som har innrømmet seksuelt overgrep mot en altergutt på 1980-tallet mens han var prest der. Mueller, som gikk av med pensjon som biskop i 2009, sier at det ikke var noen andre ofre.

Finland og Russland finnes ikke på Wikipedias liste, men det gjør Sverige. I noe som er kalt for Diocese of Stockholm ble et barn seksuelt utnyttet av en prest i flere år på 1950-tallet. Da barnet sa ifra om dette, ble presten beskyttet og kirka sa ingenting om overgrepene. Offeret meldte i desember 2005 overgrepene til Diocese of Stockholm. Offeret krevde en offentlig unnskyldning fra kirka. I juni 2007 gikk den katolske kirka i Sverige ut i to aviser og ba om unnskyldning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar